Uitvinder In-vitrofertilisatie overleden

Print
Uitvinder In-vitrofertilisatie overleden

Uitvinder In-vitrofertilisatie overleden

Nobelprijswinnaar en In-vitrofertilisatiepionier Sir Robert Edwards is tijdens zijn slaap overleden op 87-jarige leeftijd. Hij leed al langer aan een ziekte die hem vannacht fataal werd. Dankzij zijn uitvinding schonk hij meer dan vijf miljoen kinderen het leven.

Edwarts plaatste in 1978 de eerste extern bevruchte eicel in de baarmoeder van een vrouw. Het resultaat was de Britse baby Louise Brown. Zijn innovatie zorgde voor een verlichting van de medische wereld, want sindsdien wordt de in-vitrofertilisatietechniek overal toegepast. In 2010 kreeg hij de Nobelprijs voor Geneeskunde en een jaar later werd hij tot ridder geslagen.

Professor Luc Delbeke van het Gynaecologisch Centrum voor Reproductieve Geneeskunde UZA te Antwerpen reageert erg aangeslagen op het nieuws. "We hebben meerdere keren aan dezelfde tafel gezeten", vertelt hij. "Ik was er zelfs bij op zijn vijfenzeventigste verjaardag. Dit nieuws doet echt pijn. Het is een groot verlies voor de medische wereld. Hij was een inspirerend wetenschapper die bergen verzette om koppels te helpen. Daar is hij zeker in geslaagd."

Ook de familie van de overleden edelman moet nog bekomen van de schok. "Hij zal enorm gemist worden door zijn familie, vrienden en collega's", aldus de woordvoerder van Cambridge University, die in naam van Edwards' verwanten sprak.

Foto Belga

Nick Lodewyckx