Louvre gesloten door protest tegen agressieve zakkenrollers

Het Louvre in Parijs, een van 's werelds grootste musea, houdt woensdag de deuren gesloten door een staking van een deel van het personeel. Zij protesteren tegen de steeds agressievere zakkenrollers, die het zowel op de museumbezoekers als op de werknemers gemunt hebben.

tmas

Volgens de directie gaat het om 200 werknemers die woensdag het werk neerlegden. In december vorig jaar diende de directie overigens al een klacht in bij het Parijse parket en vroeg om politieversterking, om het toenemende probleem met de zakkenrollers aan te pakken. Het bestuur van het Louvre nam wel al enkele maatregelen tegen gekende zakkenrollers bij de ingang van het museum.

Volgens vakbondsafgevaardigde Christelle Guyader hebben de werknemers schrik om te komen werken, aangezien "ze geconfronteerd worden met georganiseerde bendes zakkenrollers die steeds agressiever zijn, onder wie minderjarigen". Verschillende werknemers zeiden dat ze "bespuugd, beledigd, bedreigd en geslagen" worden. Ze meldden verschillende keren een klacht te hebben ingediend, maar zonder gevolg. De directie had het daarnaast over 150 klachten van particulieren.

Het Louvre onthaalt tien miljoen bezoekers per jaar. In totaal werken een duizendtal mensen in het museum, van wie gemiddeld 470 dagelijks aanwezig zijn, aldus nog de directie.

Belga Foto AFP

Meer over Louvre