"Thatcher populairder dan Winston Churchill"

Print
"Thatcher populairder dan Winston Churchill"

Thatcher populairder dan Winston Churchill

De voormalige Britse premier Margareth Thatcher, die maandag op 87-jarige leeftijd overleed, is in Groot-Brittannië populairder dan Winston Churchill, die tijdens de Tweede Wereldoorlog premier was van het land. Dat blijkt uit een peiling van YouGov bij 1.893 Britten voor de krant The Sun.

Het Britse parlement heeft vanwege het overlijden van Thatcher zijn vakantie onderbroken en komt woensdagnamiddag samen om hulde te brengen aan de "Iron Lady".

Thatcher heeft vier procentpunten voorsprong op Churchill, met respectievelijk 28 en 24 procent. Volgens de Britten is de belangrijkste verdienste van Thatcher dat ze de eerste vrouwelijke premier was. Op de tweede en derde plaats staan haar overwinningen in de Falklandoorlog en tegenover de vakbonden van de stakende mijnwerkers.

Bijna de helft (49 pct) van de Britten meent echter dat Thatcher gezorgd heeft voor meer ongelijkheid in de maatschappij. Volgens 44 procent van de Schotten was ze bovendien een slechte premier.

Het Britse parlement komt woensdag rond 14.30 uur plaatselijke tijd (15.30 uur Belgische tijd) samen in het parlement om een hulde te brengen aan de overleden premier. De bijeenkomst roept gemengde gevoelens op bij de politici, aangezien Thatcher een controversiële figuur was. Sommigen noemen Thatcher harteloos en destructief, terwijl anderen haar loven omdat ze het land gered heeft.

Zo verklaarde John Mann van de Labourpartij dat hij zijn afspraak bij de tandarts niet zal afzeggen voor de zitting, die hij "geldverspilling" noemt. John Healey (Labour) wees er bovendien op dat het parlement sinds de Tweede Wereldoorlog nog maar 25 keer werd teruggeroepen uit vakantie, "vanwege gebeurtenissen als de Suez-crisis, de invasie van Koeweit of de aanval op de Twin Towers".

Belga