Meer dan 60.000 bestuurders moesten omrijden door gaslek E40

Op de E40 richting Brussel in Erembodegem komen er per etmaal circa 60.000 voertuigen voorbij. Dat zegt het Agentschap Wegen en Verkeer woensdag. Door een gaslek is de snelweg op die plaats al meer dan 24 uur volledig afgesloten. Bij transportfederatie Febetra luidt het dat elk uur dat een vrachtwagen in de file staat, 63 euro kost. Maar de totale omvang van de economische schade berekenen, is zo goed als onmogelijk.

ikerremans

De E40 in Erembodegem is sinds dinsdag rond 10 uur volledig afgesloten richting Brussel door een gaslek. Dat ontstond toen een aannemer een leiding beschadigde bij het plaatsen van geluidsmuren.

"Op die plaats worden er elke 24 uur ongeveer 60.000 voertuigen geteld per rijrichting", zegt Ilse Luypaerts, de woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer. Afzonderlijke cijfers over vrachtwagens en personenwagens heeft het agentschap niet.

Volgens Febetra, de koninklijke federatie van Belgische transporteurs en logistieke dienstverleners, kost een uur in de file staan 63 euro per vrachtwagen. Een cijfer dat wordt bevestigd door transporteconoom Thierry Vanelslander van de Universiteit Antwerpen.

Volgens Vanelslander is het bijna onmogelijk om de totale economische schade te berekenen. "Het is zeer moeilijk in te schatten welk deel van de economie wordt getroffen", zegt de econoom. "De schade verschilt naargelang het doel." Zo zal iemand die voor zijn werk onderweg is, meer schade ondervinden dan iemand die door de calamiteit een uur later op zijn vakantiebestemming aankomt. Omdat het paasvakantie is, zal het aandeel vrijetijdsverkeer vermoedelijk iets hoger liggen dan anders.

De economische schade is het grootst op het moment dat het probleem nog onvoorzien is. Eens ze op de hoogte zijn, passen mensen zich aan door bijvoorbeeld een andere route te nemen. "Wie echt zware economische schade dreigt te lijden, zal in dat geval ook wel een uur vroeger vertrekken", aldus nog Vanelslander.

Foto Belga