Topatleten slaan sneeuwalarm bij Obama

Print
Topatleten slaan sneeuwalarm bij Obama

Topatleten slaan sneeuwalarm bij Obama

Na een gebrekkige winter hebben 75 Amerikaanse topatleten uit verschillende wintersporten een open brief geschreven aan president Obama. Ze vragen om sterkere maatregelen tegen de klimaatverandering.

De atleten hebben zich verenigd in de organisatie 'Protect our Winters' (POW). Ze vragen Obama om in eerste instantie strengere uitstootregels uit te vaardigen voor stoomproducenten in de VS en om de controversiële Keystone XL-pijpleiding af te keuren die er vervuilende olie uit de Canadese teerzanden moet aanvoeren.

"Meneer de president, het is tijd dat we overschakelen op schone energie - dit zijn de eerste grote stappen en we hebben uw leiderschap nodig", schrijven ze in de brief, die morgen (donderdag) officieel zal overhandigd worden aan de president tijdens een huldiging voor snowboarder Jeremy Jones op het Witte Huis. De atleten hopen met hun actie ook jongere sporters te bereiken. Die kunnen als consument een belangrijk signaal geven bij de aankoop van nieuw materiaal.

De verminderde sneeuwval heeft de voorbije jaren weinig aandacht gehad in de Amerikaanse media. Uit een studie in opdracht van POW en de National Resources Defense Council (NRDC) blijkt nochtans dat de invloed daarvan op het wintertoerisme groot is. In de winter van 2011-2012 openden de helft van de skiresorts in de VS later dan voorzien of werden ze vroeger gesloten. "Voor wie in zijn levensonderhoud afhankelijk is van een goed winterseizoen, kan de onvoorspelbaarheid en het gebrek aan sneeuw leiden tot een ernstig verlies aan inkomsten", stelt het rapport, dat er op wijst dat meer dan 200.000 banen afhankelijk zijn van het wintertoerisme. In de open brief aan Obama wijzen de topsporters erop dat de wintersportsector, goed voor een omzet van 12 miljard dollar per jaar in de VS, zwaar getroffen is door de verminderde sneeuwval en de stijgende temperaturen.

IPS-Jim Lobe

Foto: Photo News