Lijfwachtlama's beschermen schapen tegen wolven

Print
Zweden wil lama's inschakelen om schapen te beschermen tegen wolven. Dat meldt de Zweedse krant The Local. In de Verenigde Staten wordt die methode al twintig jaar toegepast tegen andere roofdieren.

Lama's zouden het perfecte afschrikmiddel vormen tegen wolven. "We weten dat de dieren een positief effect hebben in de strijd tegen coyotes en poema's", zegt roofdierexpert Nils Carlsson van het Zweedse Administratieve Bestuur. "Er zijn nog geen studies die bewijzen dat ze ook wolven kunnen afschrikken, maar dat zullen we snel te weten komen."

Lama's mogen niet onderschat worden als lijfwacht, want ze beschikken over een flinke dosis trapkracht. Meer dan de helft van de Amerikaanse herders ondervindt geen problemen meer sinds ze de lama introduceerden op hun weide.

De groeiende wolvenpopulatie blijft een probleem in het Scandinavisch land. Eerder dit jaar wou het Zweedse milieuagentschap SEPA een wolvenjacht organiseren, maar door hevig protest van dierenbeschermingsorganisaties kon die niet doorgaan.

Bekijk hoe deze lama zijn kudde schapen beschermt tegen een coyote.

Beeld Youtube

Nick Lodewyckx