Obama stelt VS-begroting met tekort van 4,4 procent voor

Print
Obama stelt VS-begroting met tekort van 4,4 procent voor

Obama stelt VS-begroting met tekort van 4,4 procent voor

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn begrotingsplannen voor 2014 afgerond. Die gaan uit van een tekort van 744 miljard dollar of 4,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De begroting heeft een omvang van 3.770 miljard dollar (-30 miljard dollar), zo meldt een medewerker van het Witte Huis woensdag op anonieme basis, enkele uren voordat het volledige document gepubliceerd wordt.

Het voorstel heeft betrekking op de periode oktober 2013 tot september 2014. De Amerikaanse president wil alleszins het tekort terugdringen. De huidige begroting gaat volgens de laatste prognoses uit van een tekort van ongeveer 5,5 procent van het bbp, die van 2012 had een tekort van 7 procent.

In plaats van automatische besparingen, waarbij over de hele lijn de overheidsuitgaven zouden worden teruggeschroefd, voorziet het plan in meer gerichte bezuinigingen. Samen met een belastingverhoging voor Amerikanen die meer dan 1 miljoen dollar per jaar verdienen - de zogenaamde Buffett-regel naar miljardair Warren Buffett - leiden die tot een afname van het begrotingstekort tot 2,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2016.

Maar het tekort van 744 miljard dollar is alleszins theoretisch. Obama's Republikeinse tegenstanders in het Congres moeten immers groen licht geven. Zij hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Hun scepsis over de plannen plannen werd reeds geuit. "Het is alsof het Witte Huis de begroting van vorig jaar gewoon in de microgolfoven gestoken heeft", zei Mitch McConnell, fractieleider van de Republikeinen in de Senaat. Obama licht later woensdagnamiddag zijn plannen toe.

Belga

Foto: EPA