Dolle slotfases in het voetbal (video)

Print
Borussia Dortmund zorgde gisteren voor een zinderend slot in de kwartfinale van de Champions League tegen Málaga CF. Tien minuten voor tijd scoorde Eliseu, vanuit buitenspel, de 1-2 voor de Spanjaarden. Dortmund maakte er in de extra tijd toch nog 3-2 van, al werd de laatste Duitse goal ook uit buitenspel gescoord. Dortmund is niet de enige club die in een onwaarschijnlijk slot de match beslisten. Wij zetten voor u enkele dolle wedstrijdeindes op een rijtje.

Royal Antwerp FC- Vitosha Sofia: 4-3

'Het mirakel van Sofia' zullen vele Antwerp-supporters zich nog herinneren. In de 81ste minuut scoorden de Bulgaren 1-3, Antwerp leek uitgeschakeld. Maar de oudste ploeg van het land bleef strijden tot het einde, en dat loonde. Nico Claesen ontbond zijn duivels en scoorde de 2-3 aansluitingstreffer. Niet veel later volgde de 3-3 van diezelfde Claesen. In de 96ste minuut ontplofte de Bosuil wanneer Quaranta de 4-3 binnenkopte. Antwerp naar de tweede ronde van de Uefa Beker 1989.

Manchester United- Bayern München: 2-1

De finale van de Champions League 1999: Manchester United tegen Bayern München. De Engelsen misten Keane en Scholes, wat de match tegen de stugge Duitsers alleen maar moeilijker maakte. Al snel kwam United op achterstand, maar in de 91ste minuut deden de Engelsen wat niemand meer verwachtte. David Beckham maakte zich onsterfelijk door twee knappe hoekschoppen. De eerste ging richting Giggs, wiens schot via Sheringham binnen ging: 1-1. Twee minuten later ging een tweede hoekschop via Solskjaer tegen de netten en won Manchester de beker met de grote hoorns. Bekijk de laatste hoekschop van de Engelsen vanaf 3:17.

Liverpool- AC Milaan: 3-3 (3-2 strafschoppen)

Nog een zinderende Champions League-finale is die tussen Liverpool en AC Milaan in 2005. Na 45 minuten leek de wedstrijd gespeeld, want de Milanezen stonden dan al 3-0 voor. Liverpool kwam zonder druk uit de kleedkamers en maakte er op miraculeuze wijze 3-3 van. In de strafschoppenreeks die volgde, wonnen de Engelsen de Champions League. Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd.

Chelsea- FC Barcelona: 1-1

In 2009 was Barcelona, zoals wel vaker, favoriet om de Champions League binnen te rijven. In de halve finale tegen Chelsea mocht het niet misgaan, maar de sterke Engelse ploeg kwam thuis op voorsprong. Barcelona moest minstens een keer scoren om toch nog door te gaan. Het duurde tot de slotminuten, maar Iniesta wist Barça op onwaarschijnlijke wijze toch naar de finale te sturen: 1-1. Bekijk de knappe goal van de kleine Spanjaard.

Standard Liège- AZ Alkmaar: 1-1

In 2010 kopte doelman Sinan Bolat Standard naar de Europa League. In de eerste helft scoorde tegenstander AZ Alkmaar nog de 0-1. Een frustrerende achtervolgingsrace bracht de rouches niks op, tot Bolat in minuut 95 de bal voorbij AZ-doelman Romero kopte: 1-1. Beluister hoe Peter Vandenbempt deze dolle slotfase beleefde.

Zweden- Duitsland: 4-4

Als je 4-0 achter staat, heb je de wedstrijd verloren. Daar waren de Zweden het eind vorig jaar niet mee eens. In een kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland wist het in een gek half uur alles recht te trekken. Onder andere Ibrahimovic speelde daarbij een belangrijke rol. Bekijk hoe de Zweden hun achterstand wegwerken vanaf 2:12.

Bekijk ook de slotfase van Dortmund tegen Málaga vanaf 2:57.

Filmpjes: Youtube, Sporza

Foto: EPA