Huts daagt Antwerpse haven voor rechter

Print
Huts daagt Antwerpse haven voor rechter

Huts daagt Antwerpse haven voor rechter

De Antwerpse havenbaas Fernand Huts begint deze week een kortgeding tegen het Havenbedrijf en dagvaardt hen voor de rechtbank. Dat schrijft Knack woensdag. "De haven kan haar wanbeleid voortzetten omdat Bart De Wever zwicht voor de CD&V-druk", zegt de voorzitter van Katoen Natie.

Op 26 maart besliste het Havenbedrijf om ruim 50 miljoen euro boetes kwijt te schelden aan de uitbaters van het Deurganckdok, twee containerreuzen uit Singapore en Dubai. Ze waren contractueel tot de boetes verplicht omdat ze veel minder containers hebben overgeslagen dan het afgesproken minimum.

"Sommigen moeten boetes betalen, anderen niet of slechts gedeeltelijk. We hebben zelf bijna 300.000 euro betaald. Daarom vragen wij nu aan de rechter om de beslissing tot kwijtschelding te verbieden. We zullen ook een annulatieberoep indienen bij de Raad van State", zegt Huts.

Gebrek aan transparantie

Hij klaagt ook het gebrek aan transparantie aan: "Er is alleen in achterkamers gesproken tussen de bedrijven en de havendirectie. Die handelswijze ruikt sterk naar vriendjespolitiek. Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) is zelfs naar Dubai afgereisd om te gaan vragen hoeveel boete hij mag factureren."

Volgens Huts is er politieke druk uitgeoefend: "Marc Van Peel heeft de N-VA voor de keuze gesteld: ofwel keuren jullie dit goed, ofwel kan de coalitie springen. De N-VA is gewoon politiek in de hoek gezet en de arm omgewrongen, heeft Van Peel mij zelf gezegd. Burgemeester De Wever werd in een wurggreep genomen: hij moest de beslissing wel slikken, of anders werd de stad onbestuurbaar."

Belga

Foto: Dirk Kerstens
Fernand Huts van Katoen Natie