E40 blijft zeker tot 10.00 uur woensdag afgesloten door gaslek

De snelweg E40 zal ten gevolge van het gaslek in Erembodegem pas ten vroegste woensdagvoormiddag om 10.00 uur opnieuw opengesteld worden voor het verkeer. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum woensdagochtend omstreeks 05.15 uur in een nieuwe prognose.

fvandervreken

Een eerdere prognose van de federale politie dinsdagnacht ging er nog van uit dat de snelweg vrij zou zijn voor het verkeer tussen 06.00 uur en 07.00 uur. Problemen bij de herstelling van het lek zouden er nu echter voor zorgen dat de snelweg niet vrij zal zijn tijdens de ochtendspits. De oorzaak van het gaslek is een fout bij grondwerken. Tijdens de plaatsing van geluidsschermen in Erembodegem werd een gasleiding doorboord. Daardoor is de E40 richting Brussel al sinds gisteren de hele dag afgesloten voor alle verkeer, met lange files tot gevolg. Of gisteren de aannemer in de fout ging dan wel het plan dat niet correct was, moet nog onderzocht worden.

Om dergelijke problemen te vermijden is het sinds 2009 bij wet verplicht om kabel- en leidingsplannen op te vragen bij het Kabel en Leiding Informatie Portaal (KLIP) van de Vlaamse overheid alvorens te beginnen graven. Die maatregel kwam er na de ramp in Gellingen in 2004, waarbij 23 doden vielen nadat bij graafwerken een hoofdgasleiding werd doorboord. De plannen van het KLIP zijn echter niet altijd even betrouwbaar. Met als gevolg dat in ons land gemiddeld vijf keer per dag een leiding of kabel wordt beschadigd. De overheid werkt intussen aan een digitale atlas van de ondergrond.

Belga

Foto: Belga