Franse Senaat keurt eerste artikel homohuwelijk goed

Print
Franse Senaat keurt eerste artikel homohuwelijk goed

Franse Senaat keurt eerste artikel homohuwelijk goed

De Franse Senaat heeft dinsdagavond, met 179 stemmen voor en 157 stemmen tegen, het eerste artikel van het wetsontwerp over het homohuwelijk goedgekeurd. Het gaat om het belangrijkste artikel, dat het huwelijk openstelt voor mensen van hetzelfde geslacht.

In Frankrijk woedt al maanden een strijd om het huwelijk voor homo's en lesbiennes. Vandaag kunnen homo's en lesbiennes in Frankrijk net zoals heteroseksuele koppels een "Pacte civil de solidarité" (Pacs) met omvattende regels sluiten. Het homohuwelijk gaat verder dan het samenwoningscontract. Vooral het nieuwe adoptierecht, waarover de Senaat nog moet stemmen, zorgt al maanden voor een hevige controverse.

Tegen het plan zijn vooral de katholieke kerk en de conservatieve oppositie gekant. Eind maart waren volgens politiecijfers meer dan 300.000 tegenstanders van het wetsvoorstel in Parijs op straat gekomen. De organisatoren telden zelfs meer dan 1,4 miljoen deelnemers. Eerder vonden in het hele land steeds weer betogingen plaats. Ook de voorstanders van het homohuwelijk en het adoptierecht hadden honderdduizenden mensen gemobiliseerd. De Nationale Vergadering stemde in februari voor het project, na een debat over meer dan 5.000 amendementen.

Belga

Foto: AFP