Minder ter dood veroordeelden, meer executies

Print
Minder ter dood veroordeelden, meer executies

Minder ter dood veroordeelden, meer executies

Het aantal executies op basis van een doodsvonnis nam vorig jaar toe, terwijl het aantal terdoodveroordelingen afnam. Dat blijkt uit een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

In 2012 werden wereldwijd 682 personen geëxecuteerd.

Dat zijn er twee meer dan in 2011. India, Japan, Pakistan en Gambia doen het opvallend slecht. De landen voerden de doodstraf na lange tijd opnieuw in. Toch is Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen, optimistisch. "De achteruitgang die we in enkele landen vaststellen is teleurstellend", geeft ze toe, "Maar dat betekent niet dat de wereldwijde tendens tegen de doodstraf gestopt is. In vele delen van de wereld behoren executies ondertussen tot het verleden."

De meeste executies vonden plaats in China, Iran, Irak, Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten. Jemen is de volgende in de rij. "Slechts één land op tien voert executies uit", gaat Moeskops verder. "De leiders van deze naties houden nog steeds vast aan die wrede en mensonwaardige straf die de rest van de wereld achter zich heeft gelaten."

Toch werden er minder personen ter dood veroordeeld. Met 1722 nieuwe doodsvonnissen daalt het aantal schuldigverklaringen in 2012 met tweehonderd in vergelijking met het jaar voordien. "Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar we zijn ervan overtuigd dat de doodstraf ooit volledig tot de geschiedenis zal behoren", besluit de directrice.

Foto Belga

Nick Lodewyckx