Margaret Thatcher (87) overleden

De voormalige Britse premier Margaret Thatcher (87) is maandagmorgen overleden aan een hartfalen. Dat meldt haar woordvoerder: "Het is met grote droefenis dat Mark en Carol Thatcher aankondigen dat hun moeder, barones Thatcher, deze morgen vredevol is overleden aan de gevolgen van een hartfalen."

ikerremans

Margaret Thatcher krijgt op haar eigen vraag geen staatsbegrafenis. Ze wilde niet dat haar lichaam publiekelijk opgebaard werd en zal in de privésfeer gecremeerd worden. De gewezen premier zal wel met een rouwceremonie met militaire eer in de Londense St. Paul's kathedraal geëerd worden. Zo maakte Downing Street bekend.

Lees ook: Reacties op overlijden Margaret Thatcher En: Biografie Margaret Thatcher (1925-2013)

Thatcher was als eerste vrouw premier voor de Conservatieven, van 1979 tot 1990. Verwacht wordt dat haar familie maandag nog een mededeling zal doen.

Thatcher, die vanwege haar compromisloze stijl bekend raakte als The Iron Lady, hielp onder andere de Koude Oorlog mee beëindigen. In het kader van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie is haar uitspraak "I want my money back" bekend. Ze leidde Groot-Brittannië ook in de oorlog om de Falkland-eilanden, tegen Argentinië.

Nog volgens haar woordvoerder was ze "een van de grootste premiers aller tijden". "Ze veranderde het leven van de mensen. Ze was een fantastische persoon, hield van haar land en wijdde haar leven aan het verbeteren van het leven van andere mensen."

Thatcher, die geboren werd als Margaret Roberts, werd in 1959 voor het eerst parlementslid. In 1975 nam ze de partijleiding over van Edward Heath, en in 1979 won ze de verkiezingen en werd ze premier. Ook in 1983 en 1987 won ze de verkiezingen.

Teken het online rouwregister hier.

Belga

Foto AFP