Jeugdauteur Bart Moeyaert wint zijn zesde Boekenleeuw

De Vlaamse jeugdauteur Bart Moeyaert heeft zaterdag al voor de zesde keer de Boekenleeuw, de prijs voor het beste jeugdboek, gewonnen. De Boekenpauw, voor het mooist geïllustreerde jeugdboek, gaat voor de tweede keer naar Tom Schamp. Dat meldt Boek.be.

jrosquin

Bart Moeyaert wint de Boekenleeuw met Wie Klopt daar?, een eigen versie van het Sinterklaas-verhaal. "Het stilistisch sterkste boek van het afgelopen jaar. Een boek waarin elk woord gewikt en gewogen is, elke zin precies staat waar hij moet staan", zo luidt het oordeel van de jury. "Je moet het maar doen, zo je eigen stempel weten drukken op een klassiek en zeer bekend verhaal." Moeyaert, die ook al in 1992, 1996, 2000, 2004 en 2012 bekroond werd, krijgt als laureaat een bedrag van 10.000 euro.

Daarnaast bekroont de jury nog twee auteurs met een Boekenwelp. Die eervolle vermelding gaat naar Gerda Dendooven (Takkenkind) en naar Michael De Cock, die zowel voor Rosie en Moussa: de brief van papa als voor Hannibal een Boekenwelp wint.

De Boekenpauw voor het mooist geïllustreerde jeugdboek gaat dan weer naar Tom Schamp, voor Het leukste abc ter wereld. "Het is ronduit verbluffend en spannend wat hij hier doet met letters. De fantasie, de grapjes, de verhalen, de vondsten en de kleuren die van elke pagina spatten, doen je naar adem happen", aldus de jury. Schamp, die dezelfde prijs al in 2008 won, ontvangt eveneens een geldprijs van 10.000 euro.

De Boekenpluim - een eervolle vermelding - gaat naar de illustratoren Mattias De Leeuw (De steltenloper) en Sabien Clement (Mijn oma is van peperkoek). De prijzen werden zaterdagnamiddag in het Kursaal van Oostende uitgereikt door juryvoorzitster Ilse Van Hoecke.

Belga

Foto:Bert Hulselmans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer