Vervanger Sea King voert eerste niet-officiële vlucht uit in Duitsland

De eerste Belgische NH90-helikopter, de versie voor inzet op zee (NFH), heeft vrijdag zijn eerste vlucht in Duitsland uitgevoerd. Dat werd vernomen bij een Duitse luchtvaartliefhebber en werd bevestigd door een industriële bron.

mceulemans

Het zou echter gaan om een eerste "niet-officiële" vlucht, in afwachting van nog een vlucht op maandag. De NFH moet de gekende Sea King van het veertigste squadron in Koksijde vervangen.

Eurocopter

Het toestel is de eerste in een reeks van vier. België bestelde daarnaast ook vier helikopters voor tactisch transport (TTH). De helikopter koos het luchtruim in Donauwörth, in het zuiden van Duitsland, waar fabrikant Eurocopter de vier Belgische NFH's bouwt.

De eerste NFH moet in het tweede trimester dit jaar geleverd worden, volgens minister van Defensie Pieter De Crem. Twee andere volgen in het tweede semester en de vierde komt in 2014.

Opleidingstoestel

De eerste TTH-helikopter kwam op 21 december al aan in het Franse Marignane en dient tot de opleiding van de eerste piloten en technici. Daarna komt het toestel in juli naar ons land. Twee andere TTH's arriveren in het tweede semester van dit jaar, de vierde begin 2014.

De toestellen worden evenwel met bijna twee jaar vertraging geleverd. De Crem schrijft dat toe aan vertraagde leveringen van verschillende onderdelen door de onderaannemers.

Belga Archieffoto

Meer over Duitsland