NMBS: "Geen commentaar over toekomst Fyra tot eind april"

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS onthoudt zich tot eind deze maand van commentaar over de toekomst van de hogesnelheidstrein Fyra tussen Nederland en België. "We geven de Italiaanse constructeur AnsaldoBreda zoals overeengekomen tot eind april de tijd om de treinstellen in orde te krijgen", zegt Frieke Neyrinck, woordvoerster van de NMBS.

drombouts

Eerder op vrijdag had de Nederlandse krant De Telegraaf gemeld, dat volgens bronnen bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) de uit circulatie genomen Fyra dit jaar vrijwel zeker niet meer zal rijden, mogelijk pas in april 2014.

Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) vindt dat een volwaardig alternatief hoogst noodzakelijk wordt. "De frequentie van de intercitytrein die de uitgevallen Fyra vervangt, is niet hoog genoeg", zegt Van den Bergh. "En vraag is ook wat er moet gebeuren met de dure, nu ongebruikte hogesnelheidslijn. Die zou door een andere maatschappij kunnen gebruikt worden, als de Fyra niet meer terugkeert."

De Nederlandse krant Het Financieel Dagblad meldt dat de Nederlandse spoorwegmaatschappij bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft aangeklopt over de plannen van de gemeente Den Haag om een intensieve treindienst naar Brussel te laten uitvoeren tegen eind 2013. De NS is volgens de krant bang dat de gemeente er te veel binnenlandse klanten mee inpikt.

Net vandaag/vrijdag brengen 5 Nederlandse leden van de Tweede Kamer een werkbezoek aan de Fyratreinen op het rangeerterrein van Watergraafsmeer. Ze zullen er spreken met de monteurs die aan de defecte treinstellen werken, en met president-directeur Bert Meerstadt van de NS en Fyra-directeur Merel van Vroonhoven.

Belga

Meer over NMBS