Vier keer meer wietplantages opgerold in regio Hasselt

Print
Vier keer meer wietplantages opgerold in regio Hasselt

Vier keer meer wietplantages opgerold in regio Hasselt

In het gerechtelijk arrondissement Hasselt zijn in 2012 bijna vier keer meer wietplantages opgerold dan in 2007. Toen stond de teller op 36 plantages. Vorig jaar bedroeg het aantal ontdekte plantages 120. "Nu worden er twee tot drie plantages per week opgerold. En dat cijfer blijft in stijgende lijn gaan", zegt Luc Valkenborg, directeur van de Hasseltse federale gerechtelijke politie, donderdag in het journaal van TV Limburg.

Ook in het gerechtelijk arrondissement Tongeren nemen de cannabisplantages toe. In 2009 stond de teller op 72 plantages, in 2011 waren het er 104.

Nederlanders steken grens over

Volgens Luc Valkenborg moet er in België strenger opgetreden worden, zoals in Nederland, want bij onze noorderburen hanteert de overheid een nieuw woonbeleid waardoor de cannabistelers steeds meer naar ons land afzakken. "Als men in Nederland tegen de lamp loopt met plantages in een huurwoning of een eigen huis, dan belanden die personen op een zwarte lijst, waardoor ze geen contract meer krijgen en geen woning meer kunnen huren. Die mensen steken de grens over", aldus Valkenborg.

Op het nieuws over het initiatief van de stad Eindhoven, om professioneel wiet te laten telen, reageert Valkenborg positief. "Ik denk dat het een goede zaak zou zijn de wiet te legaliseren en zo voldoende te telen om de coffeeshops te bevoorraden. Men moet dan wel uit de illegaliteit stappen en zo gaan wij misschien van het cannabisprobleem verlost geraken", meent Valkenborg.

Volgens TV Limburg is ongeveer 99 procent van de wiet, die hier geteeld wordt, bestemd voor de Nederlandse markt.

Belga

Foto: Tom Palmaers

Bekijk de reportage van TVL:


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio