Ook politievakbond pleit voor geheimhouding adressen van agenten

Print
Ook politievakbond pleit voor geheimhouding adressen van agenten

Ook politievakbond pleit voor geheimhouding adressen van agenten

VSOA Politie pleit ervoor, dat de privé-adressen van politiemensen geheim worden gehouden. De vakbond wil ook dat de identiteit van agenten die met speciale politiemethodes onderzoek doen, geheim wordt gehouden. Dat zegt de liberale politievakbond donderdag in een persbericht.

Eerder had senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) aangedrongen op de geheimhouding van privégegevens van agenten die betrokken worden bij dodelijke schietpartijen, zodat ze niet het doelwit van wraakacties kunnen worden.

Het wetsvoorstel van senator De Gucht is goed, maar "het komt te laat" en "gaat niet ver genoeg", zegt de politievakbond. Die herinnert eraan, dat hij al vele jaren aandringt op een betere bescherming van politiemensen tegen geweldpleging en wraakacties van dadergroepen "die het niet goed met hen voorhebben".

'85% van klachten ongegrond'

"Als je weet dat 85 procent van de klachten tegen politiemannen vals of ongegrond zijn, dan lijkt het ons logisch dat het privé-leven van politie-agenten en hun dierbaren beter moet worden beschermd, en dat alleen een beroepsadres wordt meegedeeld en geen privé-adres", stelt VSOA Politie.

De vakbond wil dat de bevoegde ministers eindelijk concrete maatregelen nemen om politiemensen die onderzoeken voeren met bijzondere opsporingsmethodes voldoende te beschermen.

Foto: Belga
Het Brusselse justitiepaleis wordt extra bewaakt nadat de politie een vermeende terrorist vermoorde. Diens familie stelde zich burgerlijke partij en kan zo het gerechtelijk dossier inkijken. Daarin staan de namen en gegevens van de agenten vermelden die de man omlegden.

Lees ook: Terreuralarm rond Brussels justitiepaleis blijft gelden
en ook: Open Vld wil identiteit agenten na schietincident beter beschermen