Studietoelage wordt vanaf schooljaar 2014-2015 automatisch toegekend

Print
Studietoelage wordt vanaf schooljaar 2014-2015 automatisch toegekend

Studietoelage wordt vanaf schooljaar 2014-2015 automatisch toegekend

De studietoelage zal automatisch worden toegekend vanaf het school- en academiejaar 2014-2015. Dat laat minister van Onderwijs Pascal Smet weten. De Vlaamse ombudsman Bart Weekers verklaarde eerder "verbolgen" te zijn dat de Vlaamse overheid geen studietoelagen wil toekennen aan rechthebbenden die hun aanvraag enkele weken te laat hebben ingediend.

Lees ook: Duizenden gezinnen lopen studietoelage mis door te late aanvraag

"Als het aantal laattijdige aanvragen vier keer hoger ligt dan anders, dan zou het van wijs bestuur getuigen om die mensen alsnog te geven waarop ze recht hebben", verklaarde Weekers donderdag in Het Laatste Nieuws. Dat zit er wellicht niet in. Smet onderstreept donderdagmiddag in een mededeling dat de nieuwe indieningstermijnen - van 1 augustus tot en met 1 juni - breed werden gecommuniceerd.

"Via affiches, aanvraagformulieren, folders, tussenpersonen en websites hebben we de bevolking vooraf tijdig en proactief ingelicht", stelt de minister. "Bovendien werd naar de groep toelagetrekkers van 2010-2011 die voor 2011-2012 nog geen aanvraag hadden ingediend spontaan een herinneringsbrief gestuurd." Dat leidde ertoe dat de helft van de laattijdigen toch nog een geldige aanvraag konden indienen.

Voor de komende jaren wordt wel gewerkt aan een automatisering van het systeem. Voor het jaar 2013-2014 wordt het aanvraagsysteem al vereenvoudigd voor gezinnen die voordien een toelage hadden. Het jaar daarop gaat de gefaseerde invoering van de automatisering van start.

Belga
Archieffoto