Breese brandweermannen die seks hadden met 13-jarig meisje voorwaardelijk vrij

De twee brandweermannen van 24 en 46 jaar die sinds medio februari in de cel zaten op verdenking van seksueel grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van een 13-arig meisje, zijn allebei voorwaardelijk op vrije voeten. Dat heeft het parket van Tongeren donderdag bevestigd.

tmas

De twintiger is dinsdag door de Tongerse onderzoeksrechter vrijgelaten, nadat zijn raadsman Bert Partoens een verzoekschrift tot voorwaardelijke invrijheidstelling had ingediend. De veertiger werd einde maart al door de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling vrijgelaten. Aan hun vrijlating zijn wel strikte voorwaarden verbonden.

Een van die voorwaarden is een contactverbod met het slachtoffer van het seksueel misbruik. Het meisje was lid van de jeugdbrandweer in Bree. Haar ouders hadden seksueel getinte chatberichten gevonden en waren ermee naar de veertiger gestapt. Dan bleek dat er ook contacten waren met de 24-jarige vrijwilliger bij de Breese brandweer, die leider was bij de jeugdafdeling. De ouders dienden vervolgens een klacht in, waarna het gerechtelijk apparaat in werking trad.

Het nieuws over de brandweermannen veroorzaakte een schokgolf binnen de brandweer en de gemeenschap in Bree. De burgemeester van Bree en de korpsleiding beslisten de twee vrijwilligers van de brandweer preventief te schorsen toen ze aangehouden werden.

De twee brandweervrijwilligers zullen snel voor de rechtbank moeten komen: het dossier is klaar en ligt bij het parket voor de eindvordering.

Archieffoto RL: burgemeester Liesbeth Van der Auwera gaf eind februari een persconferentie over de feiten.