Levenslang voor vader die zijn zes kinderen in brand liet omkomen

Print

Levenslang voor vader die zijn zes kinderen in brand liet omkomen

Een 56-jarige vader, die zijn eigen huis in brand stak waarbij zes van zijn kinderen zijn omgekomen, is in Engeland wegens doodslag veroordeeld tot levenslang. Zijn 32-jarige vrouw en een vriend, die bij de brandstichting betrokken waren, verdwijnen wegens doodslag 17 jaar achter de tralies.

Wat de vader heeft gedaan, is zonder "voorgaande" en "tart het voorstellingsvermogen van elke gezonde mens", verklaarde de vrouwelijke rechter donderdag in Nottingham als motivering van het vonnis.

De man had in mei 2011 zijn woning in Derby opzettelijk in brand gestoken. Zijn plan was de kinderen te redden, als held tevoorschijn te komen en de schuld voor de brand op zijn gewezen vriendin af te schuiven. Daarmee wilde hij wraak nemen omdat ze hem samen met hun vier gemeenschappelijke kinderen had verlaten. Maar de zes jongens en meisjes van 5 tot 13 jaar -waarvan vijf gemeenschappelijke kinderen van het echtpaar, en één uit een vroegere relatie van de vrouw- kwamen om.

Vrouwen geterroriseerd

Volgens het vonnis moet de vader minstens 15 jaar achter de tralies blijven. Daarna zal naar Engels recht onderzocht worden of hij nog steeds een gevaar vormt voor de samenleving. Hij kan in theorie vrijkomen, maar blijft voor de rest van zijn leven onder observatie en ter beschikking. De echtgenote en de vriend moeten minstens 17 jaar in de gevangenis vertoeven, daarna kunnen ze voorwaardelijk vrijkomen. De rechter omschreef de vader als de drijvende kracht achter de misdaad en als "een verschrikkelijk gevaarlijke man" zonder enig "moreel besef". Hij heeft de vrouwen in zijn leven geterroriseerd.

De zaak baarde heel wat opzien, onder andere ook wegens de levenswandel van de man. Hij verwekte 17 kinderen bij verschillende vrouwen en leefde jarenlang samen met zijn echtgenote en zijn vriendin in het huis in Derby. Beide vrouwen waren soms gelijktijdig zwanger van hem. Toen zijn vriendin echter het huis uit trok, dreigde de man wraak te nemen.

Na de brand werd veel geld geschonken voor de begrafenis van de zes kinderen. De ouders konden die niet bijwonen, omdat ze als verdachten al in de cel zaten.

Belga

Foto Reuters, Isopix