24-urenstaking bij ArcelorMittal in Luik

Bij ArcelorMittal in Luik zijn de werknemers donderdag voor 24 uur aan het staken. De staking past in een actiedag die georganiseerd werd door de Europese vakbondsorganisatie onder de noemer "IndustriAll Europe". In alle sites van ArcelorMittal zijn sensibiliseringsacties gepland.

mceulemans

In Luik, waar de hoogovens werden gesloten en een deel van de koude lijn bedreigd is, is het werk tot vrijdagochtend neergelegd. "We zijn erg ongerust over de strategie van ArcelorMittal, omdat het bedrijf geen enkele interesse toont om in Europa te investeren", verklaarde Linda Rackham, woordvoerster van IndustriAll Europe.

Solidariteit

"Met deze actiedag willen we de solidariteit tonen tussen de arbeiders en de onderaannemers. Elk land organiseert een actie volgens zijn cultuur". In sommige fabrieken werd het werk gedurende enkele uren stilgelegd, andere organiseren personeelsvergaderingen of delen pamfletten uit.

IndustriAll hoopt op "een echt industrieel toekomstproject" voor de Europese staalindustrie. Hiervoor is het volgens de organisatie nodig om voldoende productiefaciliteiten en jobs te behouden. De Europese vakbonden waarschuwen dat ze de druk hoog zullen houden in aanloop naar de aankondiging van een Europees staalplan. Dat zou in juni voorgesteld worden.

Strategische markt

De directie van ArcelorMittal in Luik beklemtoont dat Europa wél een strategische markt blijft voor de staalgroep. Meer dan een derde van alle staal van ArcelorMittal wordt op Europese bodem gemaakt. De directie betreurt dat er de voorbije vier jaar, als gevolg van de wereldwijde crisis, besparingsmaatregelen moesten worden genomen.

"Die maatregelen waren moeilijk voor de betrokken personen, maar waren absoluut nodig om ons te beschermen, rekening houdend met de huidige moeilijkheden in Europa".

Belga Archieffoto

Meer over Luik