Noord-Koreaanse nucleaire dreiging verontrust VN en EU

Print
Noord-Koreaanse nucleaire dreiging verontrust VN en EU

Noord-Koreaanse nucleaire dreiging verontrust VN en EU

Noord-Korea is opnieuw een stapje verder gegaan in de confrontatie door donderdag aan te kondigen dat militaire operaties tegen de VS zijn goedgekeurd. Daarbij zijn ook eventuele nucleaire aanvallen inbegrepen, die verontruste reacties hebben veroorzaakt bij de VN en de EU.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, is "diep bezorgd" om het sterke taalgebruik van Noord-Korea. Het land blijft de resoluties van de VN-Veiligheidsraad, sinds een eerste kerntest in 2006, schenden.

"Meedogenloze operatie"

De generale staf van het Noord-Koreaanse leger verstuurde een communiqué om Washington officieel te laten weten dat de Amerikanen zullen worden verpletterd met "een nucleaire aanval". "De meedogenloze operatie" van de Noord-Koreaanse troepen "wordt definitief onderzocht en bekrachtigd", bevestigde het leger. "Vandaag of morgen" zou er een oorlog kunnen uitbarsten.

Ondanks een geslaagde test met een raket in december acht men Noord-Korea niet in staat om de VS meteen aan te vallen.

Kernreactor

Noord-Korea heeft ook de kernreactor in Yongbyon opnieuw opgestart, een schending van de VN-Veiligheidsraadresoluties. De EU-minister van Buitenlandse Zaken, Catherine Ashton, betreurt die beslissing. "Noord-Korea zou de verdere spanningen niet meer voeden en toewijding tonen aan het overeengekomen doel om complete, verifieerbare en onomkeerbare denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland te bereiken."

Ten slotte drongen Zuid-Koreaanse zakenmannen er donderdag bij Noord-Korea op aan om het reisverbod op te heffen in het industriepark Kaesong, dat Noord- en Zuid-Korea samen runnen. Ze vrezen voor economische problemen en stellen voor om "het Koreaanse vredesproces via de Inter-Koreaanse Economische Coöperatie te bevorderen".

Belga
Foto AFP: Ban Ki-Moon