Ford Genk

Spanning stijgt door uitblijven vroegtijdige vertrekregeling

Print
Spanning stijgt door uitblijven vroegtijdige vertrekregeling

Spanning stijgt door uitblijven vroegtijdige vertrekregeling

Heel wat werknemers van Ford en van de toeleveringsbedrijven hebben al een contract bij een nieuwe werkgever op zak, maar kunnen nog niet vertrekken omdat ze hun premies verliezen of niet zeker zijn dat hun werkgever hen wil laten gaan. De onzekerheid doet de spanning verder oplopen beweert vakbondsafgevaardigde Hasan Düzgün van het ACLVB bij toeleverancier SML.

Omdat Ford nog op 140 vragen moet antwoorden die de vakbonden bijkomend hebben gesteld nadat een akkoord van sociaal plan voor de arbeiders is bereikt, loopt de ondertekening van de CAO vertraging op. Bovendien moet er ook met de bedienden nog een compromis worden afgesloten.

Intussen willen de werknemers zekerheid over wat er allemaal te gebeuren staat, onder meer op 1 juni als Ford naar één shift overschakelt. "Bij ons mogen 50 vaste arbeiders dan vertrekken", aldus Hasan Düzgün van het ACLVB bij SML. "Maar wat als er zich spontaan meer dan 50 mensen melden, of alle teamleaders ineens weg willen? Wie mag dan vertrekken en wie niet? Dit is toch essentieel om te weten? Sommigen hebben al concrete aanbiedingen, maar kunnen door de onzekerheid hier niet op ingaan. Ondertussen moeten we iedereen maar rustig houden...".

Onder meer bij de NMBS wordt dat bevestigd. "Wij hebben Ford-mensen een contract voorgeschoteld, maar ze kunnen niet starten omdat ze anders hun premies verliezen", zegt Stefan T'Jolyn van ACOD Spoor. "Als ze niet snel overstappen, moeten we anderen aanwerven. Dat zou erg jammer zijn, want waar gaan die 45-plussers van Ford nog werk vinden? Te gek voor woorden!".

Belga
Archieffoto