Connecticut keurt strenge wapenwet goed na bloedbad Newtown

Print
Connecticut keurt strenge wapenwet goed na bloedbad Newtown

Connecticut keurt strenge wapenwet goed na bloedbad Newtown

In de Amerikaanse staat Connecticut is donderdag een strengere wapenwet goedgekeurd, één van de strengste van de hele Verenigde Staten. In de bewuste deelstaat kwamen in december nog twintig kinderen om bij een bloedbad in een basisschool.

Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat van Connecticut zetten het licht op groen, na een urenlang en bij momenten emotioneel debat. De nieuwe wet telt 139 pagina's en kreeg de steun van Democraten en Republikeinen. Later donderdag zou gouverneur Dannel P. Malloy nog zijn handtekening zetten.

In de nieuwe wet worden een honderdtal aanvalswapens verboden. Ook bepaalde patroonhouders worden verbannen. Kopers van een vuurwapen zullen steeds onderworpen worden aan een onderzoek.

Amerikaans president Barack Obama juicht de verstrenging toe, en roept op om op federaal niveau het voorbeeld van Connecticut te volgen. Later deze maand wordt over de kwestie gedebatteerd in Washington.

In december vorig jaar schoot de 20-jarige Adam Lanza in een basisschool in Newtown 26 mensen dood, onder wie 20 kleine kinderen.

Belga

Foto AFP, Reuters