Staatsveiligheid stak dossier Dewinter niet in doofpot

Print
Staatsveiligheid stak dossier Dewinter niet in doofpot

Staatsveiligheid stak dossier Dewinter niet in doofpot

De Staatsveiligheid heeft niet in de doofpot willen steken dat er inlichtingen verzameld werden over Filip Dewinter. De dienst heeft zijn acties gemeld aan de regering toen het onderzoek in 2010 startte. Dat blijkt uit een rapport van het Comité I dat de inlichtingendiensten inspecteert.

Dat rapport werd volgens De Tijd overgemaakt aan minister van Justitie Annemie Turtelboom en de senatoren die het Comité I begeleiden. Uit dat rapport blijkt dat de bewering van oud-Vlaams Belanger Bart Debie niet klopt. Die beweerde dat hij sinds 2007 Dewinter in het oog hield en informatie doorspeelde aan Staatsveiligheid. Dat gebeurde pas vanaf 2010.

Lees ook: De staatsveiligheid en de zaak-Debie

Het Comité I heeft wel vastgesteld dat Staatsveiligheid sindsdien niet meer gepraat heeft met de regering. Nochtans zegt een richtlijn uit 2009 dat de regering moet ingelicht worden van zodra er een parlementslid in een zaak opduikt.

Het is niet duidelijk of het Staatsveiligheid sinds 2010 nog echte verslagen heeft gemaakt. Volgens de diensten circuleerden er alleen nog ruwe informatieverslagen. Staatsveiligheid heeft in 2010 de toenmalige regering wel ingelicht, toen Dewinter alleen nog in het Vlaams parlement zetelde. Dat was zelfs meer dan wat de richtlijn op dat moment vooropstelde.

MCe
Archieffoto