Boonen komt terug in Ronde van Californië

Tom Boonen verbijt thuis de pijn die zijn valpartij in de Ronde van Vlaanderen hem bezorgde. Knie, elleboog en heup herstellen langzaam van zijn crash na 19 km wedstrijd. Intussen is ongeveer duidelijk hoe de rest van zijn seizoen eruit ziet.

drombouts

Na een vakantie om de zorgen uit zijn hoofd te verjagen, krijgt hij de nodige tijd om zijn conditie weer op te bouwen. Zijn eerstvolgende wedstrijd wordt de Ronde van Californië (12-19 mei), de rittenkoers die hem in 2010 niet zo goedgezind was.

Hij kwam er stevig ten val, net als in de Ronde van Zwitserland. Ook die etappewedstrijd (8-16 juni) werkt hij dit jaar weer af . Zijn ultieme voorbereiding op het nationaal kampioenschap in La Roche op 23 juni, waar hij zijn titel verdedigt.

Of de Kempenaar van start gaat in de Tour blijft nog altijd een onbeantwoorde vraag. “Heeft het voor Tom wel zin risico’s te nemen om Cavendish bij te staan in de massaspurten? We moeten er ons voor hoeden ook zijn najaar om zeep te helpen”, bedenkt ploegleider Wilfried Peeters.

Dat najaar is er een zonder de Ronde van Spanje en misschien ook zonder weg-WK. Het parcours in Firenze is te zwaar voor zijn poulain, oordeelt Peeters. Al lijkt bondscoach Carlo Bomans erop aan te dringen Boonen toch warm te maken voor de klus. Zijn aanwezigheid in de selectie is altijd een mentaal pluspunt.

Zijn deelname aan het WK ploegentijdrit, een week voor het weg-WK, is wel een certitude. Omega Pharma–Quick-Step verdedigt in die discipline de wereldtitel die het in Valkenburg veroverde. De voorbereiding van Boonen, een belangrijke schakel in die ploeg, verloopt via eendagswedstrijden.

LLN

Foto Belga

Meer over Tom Boonen