Nieuw vogelgriepvirus voorlopig geen gevaar voor België

China heeft dinsdag vier nieuwe gevallen van H7N9-vogelgriep bij de mens gemeld. Het virus dook onlangs voor het eerst bij de mens op in Shangai, waar twee mensen eraan stierven. Het Europese centrum ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) schat het risico voor Europa momenteel heel laag in. In België volgt het Referentiecentrum Influenza het probleem op de voet, zo heeft het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid dinsdag meegedeeld.

drombouts

"Als referentiecentrum hebben wij een surveillancesysteem voor de virussen die in België circuleren. Hierdoor kunnen we snel reageren als er een potentieel risico ontstaat door de introductie van een nieuw virus", legt Isabelle Thomas, virologe bij het Referentiecentrum Influenza, in de mededeling uit.

Het WIV-ISP benadrukt dat het voorlopig om geïsoleerde gevallen gaat die zich beperken tot China. "We wachten op meer informatie, maar op dit ogenblik is er nog geen sprake van reisbeperkingen volgens het ECDC", voegt Steven Van Gucht, viroloog bij het Referentiecentrum, eraan toe.

Het nieuwe virus A(H7N9) is een volledig nieuw type vogelgriep en niet te verwarren met het bekende A(H5N1) dat de voorbije jaren slachtoffers eiste, preciseert het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Sinds 2003 zijn er bij de mens 622 gevallen van het A(H5N1)-vogelgriepvirus bevestigd, waarvan 371 sterfgevallen. Deze mensen werden luidens de mededeling meestal geïnfecteerd door besmet pluimvee in Azië, het Midden-Oosten, Egypte en Nigeria.

Over de wijze van overdracht van het nieuwe type vogelgriep is nog niet veel bekend

Belga

Foto EPA