Telefacts 360 ontbloot geheimen meteorietinslag Rusland

Print
Telefacts 360 ontbloot geheimen meteorietinslag Rusland

Telefacts 360 ontbloot geheimen meteorietinslag Rusland

Het reportageprogramma Telefacts 360 neemt u op woensdag 3 april mee achter de schermen van de meteorietinslag in de Russische Oeral. Tijdens de ramp filmden honderden Russen de vallende luchtsteen, waarna duizenden amateurvideo's verschenen op Youtube. Een goudmijn aan informatie, want wetenschappers doen nu beroep op de beelden om het geheim achter het mysterie te achterhalen. Ze gaan na hoe zo'n ramp is kunnen gebeuren en hoe we soortgelijke scenario's in de toekomst kunnen vermijden.

Op 15 februari 2013 werd de stad Tsjeljabinsk in de Russische Oeral getroffen door een meteoriet ter grootte van een dubbeldekkerbus. Door de schokgolf die tijdens de ontploffing vrijkwam raakten 1200 mensen gewond. De kracht van de inslag was dertig keer groter dan die van de atoombom in Hiroshima. De materiële schade liep op tot 25 miljoen euro. De vuurmassa rond het gesteente bleek feller dan de zon en met een omtrek van 17m was het de grootste meteoriet die de laatste honderd jaar onze atmosfeer binnendrong.

Toen de ruimtesteen over het aardoppervlak vloog, vereeuwigden verscheidene ooggetuigen het fenomeen op film. Enkele uren later stond het internet vol beeldmateriaal, waarvan astronomen en wetenschappers gretig gebruik maakten om de situatie beter te kunnen begrijpen. Op die manier proberen ze de oorzaak van de ramp na te gaan en preventiemaatregelen te vinden die ons in de toekomst kunnen helpen.

Vtm, Woensdag 3 april, 22u30

Nick Lodewyckx

Foto Vmma