"Geslachtschromosoom van man met uitsterven bedreigd"

Volgens professor Jennifer Graves van de Australian National University is het mannelijk XY-chromosomenpaar met uitsterven bedreigd. Het zou op termijn zelfs verdwijnen, maar het voortbestaan van de mens lijkt niet bedreigd.

mceulemans

Dat vrouwen XX-chromosomen hebben is volgens geneticaprof Graves een voordeel voor de vrouwen. "De X heeft daar een vriendje en kan zo stukjes uitwisselen en zichzelf herstellen. Als er bij de man aan het Y-chromosoom wordt geraakt, dan komt die evolutionair in een neerwaartse spiraal terecht", klinkt het.

Zelfvernietigend

"Je zou denken dat het geslacht zo belangrijk is en daarom dezelfde staat aanhoudt. Maar het verandert constant en het Y-chromosoom vernietigt omzeggens zichzelf." Houdt het op te bestaan, dan zullen er volgens Graves nieuwe geslachtsbepalende genen en chromosomen ontstaan.

"Mogelijk ontstaat er zo een nieuwe hominide soort", meent Graves. Ze verwijst naar het voorbeeld van de Japanse stekelrat. Die soort bleef ook na het verlies van het Y-chromosoom voortbestaan. We hoeven nog niet meteen te vrezen, want het proces zou zich pas binnen vijf miljoen jaar voordoen. Toch vermoedt Graves dat het in sommige geïsoleerde groepen al ingezet is.

MCe Archieffoto