Drie keer zoveel inbeslagnames van metamfetamine

Print
Drie keer zoveel inbeslagnames van metamfetamine

Drie keer zoveel inbeslagnames van metamfetamine

Het aantal inbeslagnames van de gevaarlijke drug 'crystal meth' of metamfetamine is in de periode 2009-2011 bijna verdrievoudigd van 36 tot 93 (63 in eerste 8 maanden 2012). Voor ketamine, een andere gevaarlijke drug, was er in dezelfde periode een toename van 51 tot 88 inbeslagnames (60 in eerste 8 maanden 2012), Dat blijkt uit het antwoord van minister van binnenlandse zaken Joëlle Milquet op een schriftelijke vraag van Franco Seminara (PS).

'Crystal meth' of methamfetamine is een destructieve en gevaarlijke harddrug die in de jaren '80 in de VS zijn intrede deed. Deze drug is dodelijk bij een hoge dosis en de gevolgen voor verslaafden erger dan bij cocaïne.

Erg verslavend

Ketamine is een verdovingsmiddel dat vooral in de diergeneeskunde gebruikt wordt. Regelmatig gebruik leidt tot verslaving en geheugenverlies. Er is ook een groot risico op lichamelijke klachten zoals buikpijn en blaasontsteking.

Milquet wijst er op dat het aantal inbeslagnames van deze drugs weliswaar stijgt, maar vooralsnog marginaal blijft in vergelijking met andere drugs (minder dan 0,2 procent).

Prioritair

"De bevoegde diensten blijven echter ten volle bewust van het bestaan van deze problematieken, vooral met betrekking tot het feest-milieu", aldus de minister die eraan herinnert dat in het Nationaal Veiligheidsplan de productie en handel in synthetische drugs en verkoop van verdovende middelen een van de prioriteiten is.

De Belgische politie werkt nauw samen met haar Amerikaanse collega's in verband met de productie van metamfetamines.

Belga
Archieffoto