Wathelet kondigt meer alcoholcontroles aan

Print
Wathelet kondigt meer alcoholcontroles aan

Wathelet kondigt meer alcoholcontroles aan

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) zal de extra inkomsten uit de verhoogde alcoholboetes investeren in meer alcoholcontroles. Dat kondigt Wathelet aan op een vraag van mobiliteitsclub VAB.

De tarieven van de verkeersboetes in België werden op 2 april met 10 procent verhoogd. "De extra inkomsten betreft een indexering, want de boetes waren niet meer geïndexeerd sinds 2003", reageert Wathelet.

De federale staatssecretaris voor Mobiliteit kondigt in een adem aan dat "de extra winst die nu kan gemaakt worden op basis van nieuwe boetebedragen, zal geïnvesteerd worden in verkeersveiligheid globaal". "Dat is de eerste keer dat we dit doen. De extra winst van de alcoholcontroles zal geïnvesteerd worden in meer verkeersveiligheid, met name meer controles", aldus Wathelet. Hij wil die logica in de toekomst doortrekken.

In 2010 brachten verkeersboetes volgens VAB 370 miljoen euro op. Voor 2013 wordt een opbrengst van circa 460 miljoen euro verwacht. Ongeveer twee derde gaat naar de algemene (nationale) schatkist. Het andere deel (154 miljoen euro) wordt toegekend aan het verkeersveiligheidsfonds. In 2011 werd 136 miljoen euro aan dat verkeersveiligheidsfond toegekend, waarvan 109 miljoen euro effectief werd besteed. In 2012 werd 144 miljoen euro voorzien voor het verkeersveiligheidsfonds. Wat daarmee gebeurde is nog niet bekend, aldus VAB.

Verkeersboetes

Volgens de verkeersbarometer van VAB zijn overigens slechts 2 op de 10 Belgen ervan overtuigd dat een verhoging met 10 procent van alle verkeersovertredingen een positief effect zal hebben op het rijgedrag van weggebruikers. De verhogingen van de boetes voor het niet dragen van de veiligheidsgordel (van 50 naar 110 euro) en het gebruik van het kinderzitje (van 50 naar 165 euro) zal voor respectievelijk 62 en 71 pct van de duizend bevraagde respondenten wel een positief effect hebben. Die overtredingen veranderen van categorie en worden daardoor flink duurder.

Belga
Foto DK