Rusland met robots naar de maan

Rusland heeft in januari in Texas aangekondigd opnieuw aan maanmissies te doen. De missies zullen bemand worden door robots in plaats van mensen. Nu is ook bekend geraakt welke specifieke missies de Russen op de maan zullen uitvoeren.

fvandervreken

Het is van 1976 geleden dat Rusland nog op de maan is geweest. De Luna 24 bracht toen gesteente mee. In 2015 zal het eerste ruimtetuig naar de maan gestuurd worden en dat zal zich vooral op de polen van de maan focussen. De Luna 26 zal in 2016 op 100 kilometer rond de maan vliegen om het oppervlak te analyseren, nieuwe landingssites te zoeken en de exosfeer te meten. Luna 27 zal in 2017 volgen en zich weer focussen op de polen om er gesteente en drilsystemen te testen. Daarna duurt het tot 2019 voor de volgende missie. Luna 28 zal dan monsters via cryogene bevriezing meebrengen. De voorlopig laatste missie is gepland voor 2020 en zal een maanrover vervoeren die het maanoppervlak verder moet onderzoeken.

Ondanks de vroegere spanningen tussen Rusland en de VS inzake maanmissies, reageert NASA tevreden. De Russische ruimtevaart heeft volgens hen veel ervaring met het verkennen van de maan. Toch hebben de Amerikanen de maan niet links laten liggen, al is een missie niet voor direct. De eerste focus is het ontwikkelen van een nieuw ruimtevaarttoestel om astronauten via de VS naar het ISS te kunnen vliegen. Momenteel moeten Amerikaanse astronauten rekenen op de Russische Soyuz-technologie om het Internationaal ruimtestation te kunnen bereiken.

.

Foto: Andy Rain

Meer over Rusland