Groenen willen jongerenwerkloosheid bestrijden door jobs te delen

Oppositiepartijen Groen en Ecolo stellen voor om de jongerenwerkloosheid tegen te gaan door de jobs van 55-plussers te delen met jonge werkzoekenden. Door over te schakelen op halftijds werk, zouden ouderen meteen ook langer aan de slag kunnen blijven, argumenteren ze in verschillende media.

tmas

Met 435.000 werkende 55-plussers zou het "tandemplan" volgens de groenen tot honderdduizend deeltijdse jobs kunnen opleveren. Een goede "tijdelijke crisismaatregel" voor een belangrijk deel van de 173.000 werklozen jonger dan dertig, aldus Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Wanneer de economie weer genoeg draait om jongeren weer zonder het plan aan het werk te kijken, willen ze het plan herbekijken.

Om genoeg 55-plussers vrijwillig over de streep te trekken, stellen de ecologisten voor om hun loon op 75 à 80 procent te houden. Dat geld zou van de werkgever en de RVA moeten komen, maar zorgt volgens hen niet voor extra kosten. Jongeren zijn voor bedrijven immers goedkoper dan oudere werknemers, terwijl de overheid minder zou moeten uitgeven aan werkloosheidsuitgaven.

Belga Foto Photo News

Meer over Ecolo