Politiejob spreekt nog steeds tot verbeelding

Politiejob spreekt nog steeds tot verbeelding

Politiejob spreekt nog steeds tot verbeelding

De politiediensten willen maar liefst 1.500 nieuwe inspecteurs per jaar inlijven. "De belangstelling voor een job bij de politie is erg groot", zegt Jacky Vastmans, directeur van het PLOT in Genk, waar de opleiding en training van de politiemensen gebeurt.
p> "Op onze opendeurdag vorige week was het bijzonder druk, ondanks het erg koude weer. Er zijn dan ook redenen genoeg waarom een job bij de politie interessant is. Ik denk dan direct aan de talrijke specialisatiemogelijkheden: de politie te paard, op de motor, agenten in lokale zones, interventieploegen in Brussel, de hondenbrigade,… noem maar op. Iedereen kan naargelang de eigen interesses een bepaalde richting uitgaan binnen de politie. Het werk is telkens heel gevarieerd en er valt veel te leren. Andere troef is dat je tijdens de opleiding al betaald wordt. Wie slaagt voor de toelatingsproeven (gemiddeld 12 tot 17 procent van de kandidaten), krijgt een voltijdse opleiding van een jaar, aangevuld met 6 maanden stage. Of nog een voordeel: ook verticaal zijn er tal van doorgroeimogelijkheden voor mensen met ambitie."

Ten dienste

De toelatingsproeven zijn dus niet van de poes. "Dat klopt, maar iedereen heeft kwaliteiten die het hem gemakkelijker maken voor bepaalde onderdelen. Sportievelingen zullen sneller slagen voor de fysieke testen, oudere personen hebben misschien meer kans op de cognitieve proeven, enzovoort. Eens je wordt toegelaten voor de opleiding, is het slaagpercentage overigens heel hoog om daadwerkelijk een contract te tekenen bij de politie." Hoe de ideale kandidaat-politieman of vrouw eruit ziet? "Geslacht, leeftijd of afkomst spelen alvast geen rol", weet Jacky Vastmans. "Belangrijk is dat je ten dienste van de bevolking wil staan. Je moet flexibel zijn, respect hebben voor de democratie en loyaal zijn. Uit het juiste hout gesneden, zeg maar…."

Kurt MEERS

Foto: Dick DEMEY