Uitgestelde koffie verovert Facebook

Print
Uitgestelde koffie verovert Facebook

Uitgestelde koffie verovert Facebook

In Italiaanse kroegjes of koffiebars bestellen klanten geregeld meer koppen koffie dan ze opdrinken. De extra koffie is bedoeld voor iemand die het niet of nauwelijks kan betalen. Het fenomeen is de nieuwste hype op Facebook. Ook in Nederland worden intussen al heel wat ‘uitgestelde koffies’ besteld.

Het concept is niet nieuw. In het Italiaanse Napels is een ‘caffè sospeso’ heel normaal. Het is simpel: je stapt een café binnen en bestelt twee koffies, waarvan één uitgestelde. Je betaalt de twee koffies maar drinkt er maar één. Nadien kan een arme binnenkomen en vragen of er een uitgestelde koffie is. Hij hoeft die dan niet te betalen. Je koopt dus eigenlijk een koffie voor een minderbedeelde. In Bulgarije zijn al 150 koffiezaken meegestapt in het systeem. Ook in grote steden in Nederland kun je al uitgestelde koffies bestellen, zelfs uitgestelde snacks.

Nog onbekend

Bij ons komen caféuitbaters uit de lucht gevallen. “Nooit van gehoord. Hier komen nochtans veel Nederlanders over de vloer”, zegt Julia Peeters van café Onder Den Toren in Essen, tegen de Nederlandse grens. “Het is een goed idee, maar dan moeten er wel zo’n mensen binnenkomen. Nu komen hier al mensen uit alle lagen van de bevolking, dus ik zou het systeem overwegen. Nadeel is dat het een hele boekhouding vergt.”

Ilse Van Thielen

Foto: BHul