Verenigde Staten plaatsen destroyer nabij Noord-Korea

De Verenigde Staten hebben in de buurt van Noord-Korea een torpedojager geplaatst die in staat is raketten te onderscheppen. Het gaat om de USS Fitzgerald, die onlangs naar Zuid-Korea was gevaren om er deel te nemen aan militaire oefeningen. Hij werd nu naar het zuidwesten van het schiereiland gestuurd, in plaats van terugteker naar zijn Japanse uitvalsbasis, stelde een gezagsdrager binnen het Pentagon.

tmas

De ontplooiing, een initiatief dat "uit voorzichtigheid" werd genomen, moet "meer opties bieden op het vlak van antiraketverdediging mocht dat nodig blijken", voegde de anonieme bron eraan toe.

Eerder op de dag hadden de Verenigde Staten aangekondigd dat ze F-22 gevechtsvliegtuigen hadden ontplooid in het kader van Amerikaans-Zuid-Koreaanse manoeuvres, op basis van de hevige spanningen met het Noord-Koreaanse regime. Twee F-22's zijn zondag in Zuid-Korea aangekomen om deel te nemen aan de jaarlijkse oefeningen, die tot 30 april duren. De voorbije dagen voerden ook B-52's en B-2's vluchten uit boven het zuidelijke deel.

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yun Byung-se, ontmoet dinsdag in Washington zijn Amerikaanse collega John Kerry om over de toenemende spanningen op het schiereiland te praten. Kerry reist volgende week af naar Azië, onder meer naar Zuid-Korea.

Belga Archieffoto Reuters

Meer over Noord-Korea