Stormloop op rijschool motoren

Print
Stormloop op rijschool motoren

Stormloop op rijschool motoren

Rijscholen worden overrompeld door mensen die nog snel hun motorrijbewijs willen halen. Vanaf 1 mei 2013 zal ons nationaal rijbewijs worden vervangen door een Europees exemplaar. Vanaf dan moeten jongeren vijf keer examen afleggen om met een zware motor te mogen rijden.

Het aantal mensen dat nog snel zijn rijbewijs wil halen, is niet meer bij te houden. Dat stelt Theo Beeldens van Motorcycle Action Group vast. “De meeste rijscholen nemen geen inschrijvingen meer aan omdat ze de vraag niet kunnen volgen.”

Eens de wijziging is doorgevoerd, zal de omgekeerde beweging ontstaan, voorspelt Beeldens. “Kandidaten zullen door de nieuwe regeling worden gedwongen te wachten tot ze 24 zijn. Bij de jongeren zal een terugval merkbaar zijn. Zij moeten immers vijf keer examen afleggen voor ze aan het ‘full power’-rijbewijs geraken.”

Het behalen van een rijbewijs voor een zware motor gebeurt vanaf mei 2013 in verschillende etappes. Bedoeling is dat je de zwaarte van de motor stapsgewijs opbouwt, vanaf de leeftijd van 16 jaar. Elke overstap vraagt praktijklessen en een examen, en kost gemiddeld 500 euro. Dat komt door het bijna verdubbelde aantal verplichte opleidingsuren. Wie ouder is dan 24, kan wél in één keer aan zijn rijbewijs geraken. Aanvankelijk zou de nieuwe wetgeving al op 1 januari van dit jaar van kracht worden. Die datum is uitgesteld tot 1 mei.

De motor blijft scoren als alternatief vervoermiddel én als tijdverdrijf. Al zeggen de statistieken dat in deze tijd van het jaar het risico op ongevallen het grootst is.

IVTH

Foto: Dirk Van De Velde