Statuut voor gerechtspsychiaters tegen de zomer

In de komende maanden is het statuut van de gerechtspsychiaters die moeten oordelen over internering klaar. Dat zegde minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) in de Kamer aan Carina Van Cauter (Open Vld).

jdewit

Geïnterneerden zijn psychisch zwaar gestoorde criminelen die gevaarlijk zijn en moeten worden behandeld in een gesloten instelling. Maar momenteel is er geen behandeling en zitten de geïnterneerden gewoon in de gevangenissen. Na het proces van Kim De Gelder rees veel discussie over de kwaliteit van de psychiaters die De Gelder moesten onderzoeken: ze moeten geen opleiding forensische psychiatrie gevolgd hebben, ze worden onderbetaald en er is ook geen fatsoenlijke instelling waar ze hun onderzoeken kunnen doen, hoewel die al sinds 1999 op papier bestaat.

Van Cauter wilde weten waar het Koninklijk Besluit blijft om de gerechtspsychiaters te erkennen. Onkelinx antwoordde dat ze een eerste ontwerptekst om deze psychiaters een degelijk statuut te geven klaar heeft. Die wordt in april voorgelegd aan de Erkenningscommissie voor Psychiaters. Onkelinx hoopt dat het statuut van de gerechtspsychiaters "in de komende maanden" geregeld kan worden.

Prins Carnaval

In antwoord op Sonja Becq (CD&V) zegde Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) later nog dat er momenteel al een officieuze commissie van magistraten bestaat die bepaalt wie op de lijst van forensische gerechtspsychiaters komt. Het is dus niet zo dat "het makkelijker is om gerechtspsychiater te worden dan prins Carnaval in Aalst".

Turtelboom stelde dat er één nationale lijst met gerechtspsychiaters komt. Daar kom je op grond van duidelijke kwaliteitscriteria op. De rechtbanken zullen dan uit die lijst moeten kiezen. Turtelboom zegde dat dit voorontwerp nog voor de vakantie binnen de regering zal worden besproken.

Lees ook: Het probleem van de geïnterneerden in de gevangenis

JDW Foto Belga

Meer over Kim De Gelder