Wallonië lijdt 1,5 miljoen euro schade door fraude met opleidingscheques

Print
Wallonië lijdt 1,5 miljoen euro schade door fraude met opleidingscheques

Wallonië lijdt 1,5 miljoen euro schade door fraude met opleidingscheques

Eind 2012 zouden bijna 100.000 opleidingscheques op een frauduleuze manier gebruikt zijn in Wallonië. In theorie kan de schade 3 miljoen euro bedragen, waarvan minstens 1,5 miljoen euro voor de rekening van de Waalse arbeidsbemiddelingsdienst Forem. De Waalse regering gaat de regels verscherpen. Dat berichten de kranten van Sudpresse woensdag.

Per uur opleiding van een werknemer, ontvangt het vormingscentrum een cheque ter waarde van 30 euro. De helft daarvan wordt betaald door Forem, de andere helft door de onderneming.

Eind vorig jaar brachten inspecteurs van de Waalse regering fraude aan het licht bij een tiental uitbaters onder de 424 actieve centra. In 2012 kochten bedrijven meer dan 700.000 cheques aan.

Volgens de kranten gebeurde de fraude vooral in de regio Luik en gaat het onder meer om een talencentrum. Enkele opleiders kwamen met bedrijven overeen om fictieve opleidingen aan te geven. Beide partijen deelden vervolgens de 15 euro die Forem bijschoot. Andere uitbaters kregen cheques voor opleidingen die niet waren afgesproken, of factureerden te veel voor hun opleidingen.

De Waalse minister van Werk André Antoine liet optekenen dat het parket zes dossiers onderzoekt omwille van de ernst van de feiten.

Belga
Archieffoto