thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Honderdduizenden gelovigen en staatshoofden vieren Franciscus

"150.000 tot 200.000" pelgrims en toeristen hebben dinsdagvoormiddag de intronisatie van paus Franciscus gevolgd. De Argentijnse kerkleider werd in het pausmobiel op het plein rondgereden en begroette hartelijk de massa. Franciscus liet ook het mobiel stoppen om een kind te zegenen.

fvranckx

Rechts van het altaar bevonden zich ook reeds koning Albert en koningin Paola (foto links), geheel in het wit gehuld en met een sluier, en premier Elio Di Rupo als voornaamste leden van de Belgische delegatie. Ook hadden Europees president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter Manuel Barroso reeds plaats genomen. Er zijn 130 buitenlandse delegaties aanwezig.

Lees ook: Koningin Paola geheel in het wit op Sint-Pietersplein

Steun

Voor zijn eigenlijke inauguratie heeft paus Franciscus dinsdag gebeden onder het altaar van de Sint-Pietersbasiliek, op de plaats waar Petrus, de eerste paus van de katholieke kerk, zou zijn begraven.

Tijdens zijn gebed werd de Argentijnse kerkleider geflankeerd door tien oosters-katholieke patriarchen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat zoiets gebeurde.

Op de televisiebeelden was te zien dat de 76-jarige paus op de trap naar beneden en naar boven door twee geestelijken werd ondersteund. Ook kreeg hij steun toen hij na zijn knielend gebed weer rechtkwam.

Vissersring

Vervolgens kreeg Franciscus het pauselijke pallium en de traditionele vissersring overhandigd gekregen. Dat zijn de belangrijkste emblemen van zijn ambt en het teken van de start ervan.

Het was de Franse protodiaken Jean-Louis Tauran die het pallium - een soort sjaal - op de schouders van Jorge Mario Bergoglio legde. De ring werd hem aan de linkerhand geschoven door de deken van het kardinaalscollege, de Italiaan Angelo Sodano.

In het daaropvolgende homilie riep de paus de wereld op om zorgzaam om te gaan met het milieu en kinderen te beschermen en had hij ook aandacht voor de armen.

"Laat ons er samen voor zorgen dat de vooruitgang van de wereld geen dood en vernieling met zich meebrengt", zei de kerkleider.

Lees ook: Prominente plaats voor kardinaal Danneels tijdens intronisatie Franciscus Klokgelui in Belgische kerken voor intronisatie Franciscus

Het misboekje van de intronisatie kunt u nu al lezen op vatican.va.

Belga Foto's AFP

Meer over Vaticaanstad