thumbnail: null
thumbnail: null

Klokgelui in Belgische kerken voor intronisatie Franciscus

In België zullen dinsdag, bij de intronisatie van de nieuwe paus Franciscus, de klokken van de parochiekerken luiden. Dat heeft de Bisschoppenconferentie van België maandag beslist.

fvranckx

De intronisatie, de plechtige inhuldiging van de 76-jarige paus, vindt dinsdag plaats. De klokken luiden in ons land ofwel dinsdagmiddag na de mis in Rome waar de paus voorgaat en zijn ambt officieel aanvaardt, ofwel na de avondmis die in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel plaatsvindt met alle bisschoppen en nuntii. De bisschoppen laten de parochies zelf kiezen wat het meest geschikte moment is.

In de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel vindt dinsdag om 19 uur een nationale dankviering plaats naar aanleiding van de intronisatie. Dat meldt Kerknet. De plechtigheid wordt geleid door mgr. André-Joseph Léonard en mgr. Giancinto Berloco, de apostolische nuntius in België en Luxemburg.

Koning Albert en koningin Paola reizen maandagavond naar het Vaticaan naar aanleiding van de verkiezing van de nieuwe paus. Ze worden vergezeld door premier Elio Di Rupo, en de vicepremiers Pieter De Crem (CD&V), Joëlle Milquet (cdH) en Didier Reynders (MR).

Op het Sint-Pietersplein in Rome wordt alles in gereedheid gebracht voor de intronisatie van paus Franciscus.

Zowel 'Het Journaal' op één als 'VTM NIEUWS' brengen dinsdagmorgen een extra nieuwsuitzending naar aanleiding van de inhuldiging van paus Franciscus.

Het misboekje van de intronisatie kunt u nu al lezen op vatican.va.

Belga Foto's PN/AFP