Vlaamse scholen in de zomer vaak te warm en in de winter te koud

De temperatuur in onze Vlaamse scholen is niet voldoende controleerbaar.

hmakaba

Dat zorgt er voor dat het in 66 procent van de scholen in Vlaanderen te warm is in de zomer en in 37 procent van de scholen te koud in de winter. Dat blijkt uit een studie van het Centrum voor Gezonde Scholen, dat het binnenklimaat van schoolgebouwen in de Benelux in kaart wilde brengen.

Uit het onderzoek van het expertisecentrum blijkt dat 1 op de 5 schoolgebruikers in Vlaanderen het binnenmilieu in zijn of haar schoolgebouw ondermaats vindt. Voor 82 procent is de kwaliteit van het binnenklimaat een absoluut aandachtspunt. Zo'n 28 procent klaagt over vochtplekken en tocht en 1 op 4 scholen ervaart geluidshinder vanuit de aangrenzende ruimtes.

Ook met de luchtkwaliteit is het slecht gesteld. Onvoldoende ventilatie leidt tot een verhoogd CO2-gehalte en in maar liefst 43 procent van de scholen wordt geklaagd over een muffe en onaangename lucht in de klaslokalen. Eén van de grootste pijnpunten in de schoolgebouwen is zuinig energiegebruik, een probleem voor ruim 40 procent van de Vlaamse scholen. Door slechte isolatie en verouderde verlichting lopen de energiekosten dan ook sterk op.

Goed nieuws is volgens het expertisecentrum dat 4 op 5 scholen in Vlaanderen nog bouwplannen hebben, maar "omwille van ontoereikend budget voor onderwijshuisvesting is er weinig sprake van een globale aanpak, een masterplan of een structurele oplossing voor het probleem.

(...) Als we goede schoolgebouwen willen, zal er toch fors moeten worden geïnvesteerd door de overheid", besluiten de onderzoekers. De studie werd gelanceerd in 2011 en liep over twee jaar. Er namen 517 Vlaamse scholen aan deel.

BELGA

archiefbeeld
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer