Léonard: "Ik ken hem niet"

Op een persconferentie in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen heeft aartsbisschop André-Joseph Léonard een eerste reactie gegeven op de verkiezing van de Argentijn Bergoglio tot nieuwe paus. Léonard kent de man niet persoonlijk en noemt de keuze voor de man "een totale verrassing".

tmas

Aartsbisschop André-Joseph Léonard ging net een misviering voor toen de naam van de nieuwe paus bekend werd gemaakt in Rome. "De afgelopen dagen betrapte ik me erop dat ik in eucharistievieringen opriep om te bidden voor de paus, terwijl we er eigenlijk geen hadden. Daarnet hebben we gebeden voor de nieuwe paus, wiens naam op dat ogenblik nog onbekend was."

Léonard kent Bergoglio niet persoonlijk, maar de naam kwam in het conclaaf in 2005 al naar voren. Toch was de verkiezing van de Argentijn voor Léonard een "totale verrassing", zo verklaarde hij aan de aanwezige pers. De man behoorde immers niet tot het lijstje van topfavorieten dat al enkele dagen circuleerde.

Op de vraag of de keuze voor deze paus een goede keuze was, antwoordde Léonard: "Ik veronderstel van wel, hij kreeg tenslotte twee derden van de stemmen achter zich".

Voor Léonard is het ook een positief teken dat het conclaaf zeer snel een keuze heeft gemaakt. "Dat het zo snel gegaan is, wijst erop dat er een zekere eensgezindheid was. En dat is belangrijk", aldus Léonard. "Het zou jammer geweest zijn mocht het dagen aangesleept hebben, want dat wijst op verdeeldheid en dat is nooit een goed teken."

Het feit dat de nieuwe paus uit Latijns-Amerika komt, vindt hij een goed idee. "Het is de eerste keer dat het continent een paus levert. Latijns-Amerika is een belangrijk continent met een grote rooms-katholieke populatie".

Echt verrast dat de nieuwe paus geen Europeaan is, is Léonard niet. "Dat hing al een tijdje in de lucht", zei hij daarover. De keuze voor de pausennaam Franciscus vindt Léonard alleszins zeer positief, het is immers "de beroemdste heilige ter wereld". "Franciscus was de patroonheilige van de armen. Het is dus zeker een goede naam voor een paus."

Tot slot zei Léonard nog iets over de leeftijd van de nieuwe paus, die al 76 is. "Ik weet natuurlijk niet hoe goed het met onze nieuwe paus zijn gezondheid gesteld is, wellicht zijn daar geen problemen anders had hij zijn taak niet aanvaard, maar ik had eigenlijk toch gehoopt dat we een jongere paus zouden hebben.

Belga

Meer over André-Joseph Léonard