Kinderen leren programmeren in Estse basisonderwijs

Print
Kinderen leren programmeren in Estse basisonderwijs

Kinderen leren programmeren in Estse basisonderwijs

In Estland krijgen kinderen al van in de lagere school lessen in computervaardigheid. Het aandeel dat informatica er opeist wordt stilaan gelijkwaardig aan dat van rekenen en taal. Het onderwijs werkt er toekomstgericht. Websites en applicaties bouwen wordt een basisvaardigheid. Dat weet Knack.

Aan het Pelgulinna Gümnaasium in de hoofstad Talinn krijgen kleuters al één keer per week een basisles informatica. Vanaf het vierde leerjaar krijgen ze te maken met Robotics en enkele jaren later leren ze al websites en mobiele applicaties bouwen.

Beter gewapend

Tientallen scholen in Estland gebruiken lesprogramma van de Tiger Leap Foundation. Ook basisschoolleraren worden door hen opgeleid. In de Baltische staat, waar de bevolking elektronisch stemt en zijn belastingaangifte invult, is men er rotsvast van overtuigd dat wie technologie in de vingers heeft, de toekomst beter gewapend tegemoet gaat.

Daarom heeft de Estse regering het fiscaal aantrekkelijk gemaakt om een ict-bedrijfje op te richten. Uit een andere hoek weerklinkt de kritiek dat de digitaal onderlegde kinderen wel eens de hackers van morgen zouden kunnen worden. Ave Lauringson, projectleider bij de Tiger Leap Foundation doet het af als onzin. De kinderen worden ook de normen en waarden van de maatschappij bijgebracht.

Discussie

In Vlaanderen woedde onlangs nog een discussie over het afschaffen van de traditionele informaticalessen. Ook Facebook-oprichter Mark Zuckerberg pleitte er al voor om jonge kinderen vertrouwd te maken met programmeren.

MCe
Archieffoto