Lafelt gaat Waterloo achterna (video)

Print
Lafelt gaat Waterloo achterna (video)

Lafelt gaat Waterloo achterna (video)

Riemst - Gaat Lafelt Waterloo achterna? Wordt de Limburgse site van een van de grootste veldslagen uit de 18de eeuw Vlaanderens eerste beschermde slagveld? Ename Expertisecentrum krijgt tot oktober tijd het slagveld te inventariseren. “Mogelijk de eerste stap naar bescherming”, zegt archeoloog Peter Vandenhove van het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed.

Het expertisecentrum gaat geen nieuwe opgravingen doen. Wel wil het de slag reconstrueren. “Daarvoor zullen we onder meer de archeologie vergelijken met geschreven bronnen uit die tijd. Er is al veel gerepertorieerd. Maar het is zo’n uitgestrekt gebied, meerdere km² groot. We vermoeden dat er veel in privécollecties zit: musketkogels, gespen, knopen, wapentuig... Als mensen ons zeggen waar wat gevonden is, kunnen we een beter inzicht krijgen in het verloop van de slag. De mensen moeten geen schrik hebben: ze mogen uiteraard hun vondsten houden.”

Gemengde gevoelens

Mark Vos, burgemeester van Riemst, heeft gemengde gevoelens bij de eventuele beschermingvan het slagveld: “Op zich is dat goed. Er kan niet genoeg aandacht gaan naar het belang van die veldslag voor de streek. Maar de bevolking mag geen slachtoffer worden van erfgoed. De lasten zouden dan voor de gemeenschap moeten zijn. Er zou een fonds moeten komen voor beschermingsmaatregelen.”

Heeft u vondsten in verband met de Slag van Lafelt? Meld het aan deslagbijlafelt@zolad.be of bij vondstenmeldlijn 0498/32.81.68.

Lees meer in Het Belang van Limburg.

Bekijk ook de reportage van TVL:

JBx
Foto TP

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio