Amerikaanse agenten pakken schoonzoon van Bin Laden op

Een in Turkije opgepakte schoonzoon van de in 2011 gedode al-Qaida-leider Osama bin Laden bevindt zich volgens een krantenbericht in handen van de Amerikaanse autoriteiten.

tmas

Nadat Turkije Suleiman Abu Ghaith het land had uitgewezen, waren leden van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA de man onmiddellijk gevolgd, berichtte de Turkse krant Hürriyet donderdag. Onderweg van Jordanië naar Koeweit zou hij bij de kraag zijn gevat. Ankara had voorheen geweigerd de man rechtstreeks uit te leveren aan de Verenigde Staten uit vrees het doelwit van aanslagen te worden.

Abu Ghaith was tijdelijk als woordvoerder van het terreurnetwerk al-Qaida opgetreden en was te zien in propagandafilms. Hij werd na een tip uit de Verenigde Staten in een hotel in Ankara gearresteerd. Naar verluidt zou hij met een vals paspoort uit Iran, waar hij enkele jaren in een kamp verbleef, naar Turkije zijn gereisd.

Iran wilde hem niet meer opnemen. Onmiddellijk voor het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vorige vrijdag heeft de Turkse regering Abu Ghaith via Jordanië met bestemming Koeweit uitgewezen, aldus nog de krant.

Belga Archieffoto

Meer over Osama bin Laden