Acteur Ward De Ravet (88) overleden

De Antwerpse acteur Ward De Ravet is woensdagmorgen op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de zoon van de acteur. De Ravet maakte deel uit van het Dramatisch Gezelschap van de BRT en speelde in verschillende bekende tv-reeksen, zoals 'Slisse en Cesar', 'Kapitein Zeppos' en 'Johan en de Alverman'. Daarnaast was hij ook verbonden aan de Antwerpse Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS).

drombouts

De Ravet was een gevierd en veel gevraagd acteur. Hij begon in de jaren 50 bij de KNS en speelde mee in tientallen stukken, waaronder 'De Kersentuin' van Tsjechov, 'Suiker' van Hugo Claus en 'Othello' van Shakespeare.

Hij speelde ook talrijke rollen in films en series van de openbare omroep BRT/BRTN/VRT en vtm. Een greep uit zijn ruime palmares: 'Kapitein Zeppos', 'Johan en de Alverman', 'Mira', 'Het Zwaard van Ardoewaan', 'Slisse & Cesar', 'De Paradijsvogels', 'Het Pleintje', 'Commissaris Roos', 'De Bossen van Vlaanderen' en in 2000 nog in 'Plop in de Wolken'.

De Ravet was een geboren Antwerpenaar en studeerde er in 1949 af aan de toen nog maar net opgerichte Studio Herman Teirlinck. De Antwerpse Snorrenclub gaf hem in 1995 zelfs de titel 'Snor van het Jaar'.

De Ravet werd verzorgd in een rusthuis in Zandhoven.

"Enorme présence"

Philip Heylen (CD&V), schepen voor Cultuur in Antwerpen, roemt De Ravet als "één van de laatst overgeblevenen van zij die het toneel naar televisie hebben gebracht". Heylen beschrijft De Ravet verder als "een minzaam man met een enorme présence, niet enkel als acteur maar ook als mens".

"Ik kende Ward De Ravet reeds als kind, en toen was hij zelfs al lang bekend bij mijn grootouders", geeft Heylen de lange staat van dienst van de acteur aan. "Maar we zullen hem natuurlijk vooral herinneren van 'Slisse & Cesar', een echt fenomeen in Vlaanderen. Je zou het zelfs een deel van ons cultureel erfgoed kunnen noemen."

Teken het online rouwregister hier.

Foto Isopix