Belgische bisschoppen bezorgd over mogelijke uitbreiding euthanasiewet

De Belgische bisschoppen zijn bezorgd over het voorstel om de euthanasiewet uit 2002 uit te breiden naar minderjarigen en dementerenden. Dat verklaarde aartsbisschop André-Joseph Léonard woensdag naar aanleiding van het debat over de wetsuitbreiding in de Senaat. De voorzitter van de Belgische Bisschoppenconferentie wijst op palliatieve zorgen als alternatief.

mceulemans

"Al in 2002 hebben we onze sterkste reserves uitgesproken aangaande de depenalisering van euthanasie", aldus Léonard. "Eerst en vooral omdat we vandaag over uitstekende palliatieve zorgen beschikken, en omdat we bij intens en hardnekkig lijden, als laatste redmiddel, nog een beroep kunnen doen op sedatie, voor zover dat strikt noodzakelijk is."

Minderjarigen

Wat betreft het voorstel om de wet uit te breiden naar minderjarigen, oordelen de bisschoppen dat het vreemd is dat minderjarigen in belangrijke domeinen wettelijk onbekwaam beschouwd worden, zoals bij trouwen, maar toch wettelijk zouden kunnen beslissen zich te laten sterven.

Daarnaast vinden ze het riskant om via een wilsverklaring op lange termijn anderen de mogelijkheid te geven, in de plaats van een demente te beslissen tot euthanasie over te gaan. "Is die vrije beslissing (...) wettelijk te verenigen met een rechtsstaat? ", aldus nog Léonard.

Zelfbeschikking

De aartsbisschop stelt zich de vraag of het argument van zelfbeschikkingsrecht niet ambigu is. Euthanasie oefent volgens Léonard ook druk uit op de medische en paramedische sector. "Het gaat niet enkel meer om de kunst van het verzorgen en van het genezen, maar het verandert ook in de kunst van het laten sterven."

Belga Archieffoto

Meer over André-Joseph Léonard