Filip Anthuenis (Open Vld) wil assisen afschaffen

"Het proces tegen Kim De Gelder toont alweer de grenzen en tekortkomingen van het assisen-systeem. Uit dit proces en uit vele voorgaande past slechts één conclusie: laten we gewoon ophouden met assisen." Dat vindt de Lokerse burgemeester en Vlaams Parlementslid Filip Anthuenis (Open Vld).

jdewit

"Assisen is omslachtig: 180 burgers werden opgeroepen voor de jury om uiteindelijk 12 effectieve en zes reservejuryleden over te houden", zo betoogt Anthuenis.

Tijdrovend en duur

Assisen is tijdrovend en duur: één advocaat verdedigt De Gelder, 27 advocaten verdedigen de burgerlijke partijen. "Vier jaar heeft het geduurd eer dit proces er kwam. Tijdens het proces, een volledig mondelinge procedure, moeten alle onderzoeksdaden worden uitgelegd en alle getuigenverklaringen worden overgedaan. Een helse opdracht."

"De mediatisering zorgt er bovendien voor dat elke advocaat zijn 'moment de gloire' wil beleven. Zo gebruikte advocaat Kris Luyckx (nochtans zelf een mandataris van Open Vld, nvdr) het proces zelf om de assisenprocedure aan te kaarten, wat natuurlijk via een wetswijziging moet geregeld worden. Advocaat Jef Vermassen speelde het zelfs klaar om na de parachutemoord-uitspraak (schuldig en 30 jaar gevangenisstraf) al lachend handtekeningen uit te delen", zo gaat Anthuenis verder.

"De burgers ergeren zich dood aan het forum dat de daders tijdens een assisenproces krijgen. Vaak lachen die daders (of ze nu Kim De Gelder of Ronald Janssen heten) de nabestaanden gewoon uit. Of lachen ze zelfs hun eigen advocaat uit ('Stop ermee Jaak, ik ben niet ziek'). Daarom: assisen, stop ermee."

Relict uit het verleden

In het proces De Gelder staan de feiten al vast, alleen de toerekeningsvatbaarheid staat ter discussie. "Er wordt gejongleerd met psychiatrische onderzoeken. Is een volksjury in staat hierover te oordelen, als zelfs de psychiaters het daarover niet eens raken ? De vraag stellen is ze beantwoorden."

"Assisen botst al lang tegen zijn grenzen aan. Het is een relict uit een verleden dat niet mee evolueerde met de tijd. Door de zware belasting brengt het de werking van de hoven van beroep in gevaar. Alle procureurs-generaal zijn overigens voor de afschaffing", zo besluit Anthuenis.

De Lokerse burgemeester is binnen Open Vld altijd een voorstander geweest van een harde aanpak van criminaliteit. Het debat over de afschaffing van assisen laait met vlagen opnieuw op, maar voor het voorstel-Anthuenis is geen parlementaire meerderheid.

Lees ook: Moet assisen hervormd worden na de zaak-Van Holsbeeck?

JDW Foto GDR

Meer over Filip Anthuenis